Psycholoog
  Brugge Annet Sprukkel

Traumaverwerking bij Psycholoog Brugge

Een trauma is een schokkende gebeurtenis in je leven. Iets dat je hebt meegemaakt, of iets dat je gehoord of gezien hebt dat op je netvlies gebrand blijft. Voor de rest van je leven.

Sommige mensen hebben één welbepaalde traumatische gebeurtenis meegemaakt zoals bijvoorbeeld een overval, een ongeluk of een aanranding. Andere mensen zijn het slachtoffer geweest van een traumatische kindertijd waarbij voortdurend over hun grenzen werd gegaan, zowel lichamelijk als emotioneel (seksueel misbruik, geweld, verwaarlozing).

Vergeten?

Tenminste, veel mensen blijken goed in staat om snel na zo’n ervaring het leven weer op te pakken en alles bijna helemaal te vergeten. Zeker niet meer elke dag en zeker niet meer onverwacht. We zijn er goed in, onze geest weet duizenden trucjes om ons het leven te verzachten. Maar, die trucjes zijn op lange termijn niet altijd even goed voor ons.

Plots is het daar

Vaak steekt een slecht verwerkt trauma na een tijdje weer de kop op. Het verrast je. Je schrikt van jezelf. En dan zijn ineens al die afweermethoden weg. Het zoekt je op in je dromen, je piekert erover, je krijgt misschien wel huilbuien, angstaanvallen. Alsof een spook je bezoekt.

Het bepaalt alles

Veel mensen raken in paniek en uitgeput van onmacht. Want met al je denkvermogen, gesprekken met vrienden en familie lukt het je niet meer er vanaf te komen. Het neemt je leven in beslag en dat gaat van kwaad tot erger.

Trauma verwerken

Traumatische ervaringen kan je verwerken, maar niet alleen. De steun van je nabije omgeving is heel belangrijk, maar vaak niet voldoende.

Hoe gaan we in therapie te werk?

Op het moment dat jij je veilig voelt, gaan we samen, op jouw tempo en met jouw goedkeuring naar de traumatische ervaring(en) en herinneringen terug. Samen proberen we contact te maken met de gevoelens en emoties die er mee gepaard gingen/gaan en help ik je ze op een goede manier te uiten. Gedoseerd en in haalbare stapjes, maar niet meer alleen.

Het belangrijkste is dat we kijken wat jij nodig hebt om jouw verwerkingsproces te vergemakkelijken. Niets moet.

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp om je trauma te verwerken, of heb je gewoon een vraag? Bel dan voor een afspraak of stuur even een mailtje naar Psycholoog Brugge ter attentie van Annet Sprukkel .

 

Over Annet

In mijn praktijk help ik mensen met heel uiteenlopende problemen. Mijn uitgangspunt is dat jouw probleem niet uniek is, maar jij dat wel bent.
Bekijk mijn profiel

partner van:

we leren je graag kennen

lid van:
Psychologie Belgie